برای آنکه بدانید پروپوزال چیست؟ باید آن را یک پیشنهاد پژوهشی یا طرح تحقیقی رسمی و کتبی دانست که دانشجو یا پژوهشگر برای تعیین مسیر و اهداف تحقیق خود و متقاعد نمودن استاد راهنما از سطح کیفی بالا پایاننامه آن را به رشته تحریر درمیآورد. ولی مراحل انجام پروپوزال بسیار گسترده بوده و شامل بخشهای مختلفی است تا بتوان ادعا نمود یک پروپوزال حرفهای و اصولی را نوشتهایم. به همین دلیل بسیاری از دانشجویان بهجای تنها وارد شدن به این مبحث، ترجیح میدهند از متخصصان این امر برای نگارش پروپوزال خود کمک بگیرند. کارگروه پژوهش نوین یکی از مؤسسات عالی است که تاکنون توانسته، سبب موفقیت بسیاری از پژوهشگران و دانشجویان شود. شما نیز با کمک گرفتن از متخصصان این مجموعه حتماً پیروز این میدان خواهید شد.
بررسی مراحل انجام پروپوزال استاندارد مطابق با اصول تحقیق تخصصی:
برای آنکه در این راه سریعتر به نتیجه مطلوب برسید باید بدانید، مراحل انجام پروپوزال چیست؟ تا با تبعیت از این مراحل نتیجهای استاندارد و مطابق با اصول یک تحقیق تخصصی را عاید خودنمایید. در ادامه بیشتر از این مراحل سخن میگوییم.
مرحله اول: انتخاب موضوع دقیق و بیانگر هدف و چارچوب کلی تحقیق
برای آنکه بتوانید کلیاتی از محتوا پروپوزال را به ذهن مخاطب القا نمایید به یک عنوان قدرتمند و دقیق با مفهومی شفاف و قابلفهم در حداکثر 12 کلمه نیازمند هستید. این عنوان میتواند، بهعنوان نمادی از علائق پژوهشی شما در مقاطع تکمیلی موردتوجه قرار گیرد.
مرحله دوم: انتخاب روش تحقیق باهدف جهتدهی و تعیین چارچوب کلی
یکی از مراحل انجام پروپوزال این است که پژوهشگر قبل از آغاز نگارش پروپوزال باید تعیین کند که تحقیق و انجام پایان نامه وی در کدام دسته مطالعات بنیادی، مطالعات کاربردی یا مطالعات موردی قرار میگیرد. بدین ترتیب چارچوب کلی رساله مشخصشده و تسلط بیشتری بر ادامه راه دارد.
مرحله سوم: تدوین مقدمه بهمنظور مشخص شدن اهداف و فرضیات پژوهش
در مقدمه کامل، منسجم و حسابشده میتوان خواننده را با مبانی و کلیات پروپوزال آشنا نمود و بخشهای دیگر را به صورتی خلاصه اما دربرگیرنده مطالبی روشنکننده شرح داد. بیان هدف و ضرورت توجه بدان از مهمترین ارکان مقدمه است.
مرحله چهارم: تشریح مسئله و تعریف موضوع تحقیق
بهراستی معنی تشریح مسئله در پروپوزال چیست؟ در این بخش پژوهشگر باید علاوه بر تعریف موضوع تحقیق یک ارتباط منطقی بین موضوع و سایر کلیات تحقیق پیدا نماید. بدین ترتیب از دانشجویان انتظار میرود در این بخش به کمک قدرت استدلال و منطق، مشکلات موجود در حوزه تخصصی خود را یافته و راهحل ارائه دهند.
مرحله پنجم: ضرورت انجام تحقیق
اگر در این بخش پژوهشگر بتواند، اهمیت بالای تحقیق و توانایی آن در رفع مشکلات جامعه و کاربردی بودن آن را اثبات نماید به نتایج خوبی در پروپوزال خود میرسد. درواقع دانشجویان باید یک نوع نوآوری در پژوهش و وجود یک تمایز عمده را در تحقیق خود ثابت نمایند.
مرحله ششم: شرح هدف تحقیق
هدف از مهمترین ارکان نگارش و یکی از اساسیترین مراحل انجام پروپوزال بوده که مسئله پژوهش را مشخص و جهت تحقیق را تعیین میکند.
مرحله هفتم: طرح سؤالات و فرضیات شفاف کننده تحقیق
طراحی درست سؤالات و فرضیات تحقیق و یافتن پاسخهای مناسب و دقیق برای آنها از مهمترین اصول موفقیت پروپوزالها میباشد. به همین دلیل است که کمک گرفتن از مؤسساتی مانند کارگروه پژوهش نوین برای دستیابی به بهترین نتیجه در این مرحله ضروری است.
مرحله هشتم: شرح تاریخچه و ابعاد مختلف تحقیق
جمعآوری خلاصهای از تحقیقات و مطالعات قبلی باهدف برقراری ارتباط منطقی بین موضوع پروپوزال و تحقیقات پیشین، چارچوبهای نظری، آشنایی با روش تحقیقهای پیشین و دسترسی به دستاوردهای پژوهشهای پیشین در این بخش جای میگیرد.
مرحله نهم: آمادهسازی متدولوژی و روششناسی تحقیق
اگر بپرسید یکی از مشکلترین بخشها پروپوزال و پایان نامه چیست؟ باید به این بخش اشاره نماییم. چراکه دانشجویان باید به انجام تحلیلهای آماری، آنالیز دادهها، شبیهسازی نرمافزاری، نحوه انجام کار آزمایشگاهی، کارگاهی و کتابخانهای و گردآوری و تبدیل پایان نامه به کتاب و مباحثی کاملاً مبهم و گنگ بپردازند.
مرحله دهم: محدودیتها و عدم دسترسی به دادهها و اطلاعات آماری
شرح موانعی مانند مشکلات علمی، مسائل اقتصادی و محدودیتهای اجتماعی که جمعآوری دادهها و انجام یک نتیجهگیری دقیق را صلب مینماید، نیز یکی از مراحل انجام پروپوزال بوده که برای درک بهتر شرایط تحقیق باید ذکر گردد.
مرحله یازدهم: معیارهای ارزیابی، نمونهگیری و جامعه آماری
بیان روشهای نمونهگیری باهدف سنجش میزان کاربردی بودن پروپوزال انجام میشود. هرچه محقق جامعه آماری و حجم نمونهگیری بیشتری را لحاظ نموده باشد، موفقیت پروپوزال وی بیشتر است. برای دستیابی به نتایجی قابل استناد، پژوهشگران از جداول و فرمولهای آمارگیری برای استخراج نمونه از یک جامعه آماری بزرگ استفاده میکنند.
مرحله دوازدهم: ابزارها و نرمافزارهای تجزیهوتحلیل دادهها
تجزیهوتحلیل دادههای خام حاصل از پژوهش بر اساس ساختار و قالب فرضیهها بهمنظور تکامل شناخت پژوهشگر از مسائل پیرامون تحقیق نیز الزامی است.
مرحله سیزدهم: نگارش منابع و تدوین مآخذ
تدوین منابع بر اساس یکی از استانداردهای رفرنسدهی و ترتیب حروف الفبا برای اتمام کار پروپوزال نیز ضروری است.