از زمان انقلاب صنعتی تاکنون، برق انرژی بوده که زندگی بشر را کاملا تغییر داده است و از آن زمان تاکنون کارخانهجات و تولیدیهای صنعتی بسیاری بوجود آمدهاند. امروزه تولیدیها و کارخانهها مملو از دستگاههای برقی میباشند و تا زمانی که انقلاب صنعتی چهارم بصورت کامل به وقوع بپیوندد، حتی جای نیروی انسانی را هم نیز رباتهایی که با نیروی برق کار میکنند خواهند گرفت. ما همچنان همه چیز وابسته به برق خواهد بود و جریان برق نیازمند مدیریت شدن و مهارکردن میباشد؛ زیرا هر کدام از دستگاهها به نوبه خود تحمل سطح خاصی از ولتاژ برق را دارند.
تولید تابلوهای برق همواره از آن دسته رشتههایی بوده که اکثر دانشجویان رشته برق به آن علاقه داشتهاند و به مبانی اولیه آن مسلط بوده اند. همچنین تولید تابلو برق صنعتی یکی از بخشهای پردرآمد صنعت برق میباشد که این روزها به شدت درحال ارزشمند شدن است.یییش در این مقاله قصد داریم به تحلیل موضوع تابلوهای برق صنعتی برویم و تابلوهایی که معمولا در محیطهای صنعتی استفاده میشوند از چه نوعی میباشند.
دسته بندی تابلو برق
از آنجا که تابلوهای برق با ولتاژ و سطح فشار جریان برق سر و کار دارند، بصورت عمومی از نظر سطح فشار دسته بندی میشوند. بصورت معمول تمامی تابلوهای برق به سه دسته فشار ضعیف، فشار متوسط و فشار قوی تسیم میشوند. بیشتر تابلوهای برق از دسته فشار ضعیف و فشار متوسط هستند و بسیار کمتر از دسته آخر استفاده میشود.
بصورت کلی انواع تابلو برقها از نظر مکان استفاده، شامل صنعتی، مسکونی، بانک خازن، فرمان موتوری، کنترل PLC و مارشالینگ میشوند. بجزء تابلو برقهای مسکونی، بصورت معمول از تابلوهای توزیع برق صنعتی، فرمان موتوری، کنترل PLC و مارشالینگ در بخش صنعت استفاده میشود. برای مثال، از تابلوی توزیع برق فرمان موتوری در کنار موتورهای قدرتمند برای خاموش و روشن کردن موتور استفاده میکنند. از تابلوی توزیع برق کنترل PLC برای کاهش ولتاژ برق ورودی دستگاههایی استفاده میشود که دارای مدارهای الکترونیکی ظریف میباشند.
بازدید از محل پروژه
برای تشخیش دقیق نوع و مدل تابلو برقی که قرار است در محیط صنعتی استفاده شود، بازدید کارشناس از سمت تولیدی تابلو برق الزامی است؛ خصوصا در بخش تابلوهای برق صنعتی که تخصص بیشتری نسبت به تابلوهای برق مسکونی لازم است. شرکت تولید کننده قبل از امضای قرارداد کارشناس خود را برای بازدید از محل پروژه اعزام میکند تا بصورت دقیق شرایط را بسنجد و سپس آنها را به تیم مهندسی و طراحی ارائه دهد. پس پیشنهاد میکنیم که حتما برای مشخص کردن نوع تابلوهای برق مورد نیاز در یک محیط صنعتی، از کارشناس کمک بگیرید؛ زیرا بروز کوچکترین خطایی در عملکرد تابلو برق، میتواند منجر به صدمه دیدن تمامی دستگاههای برقی موجود در محل شود و همچنین ضررهای مالی بسیاری برای کارخانه یا تولیدی داشته باشد.
مدل تابلو برق
بهتر است قبل از خرید و سفارش تابلو برق موردنظر، از مدلهای موجود و همچنین مدل مورد نیاز خود آگاهی داشته باشید. انواع مدلهای تابلو برق شامل موارد زیر میباشند:
- ایستاده
- دیواری
- روکار
- توکار
- جعبهای
- رک
هرکدام از مدلها مزیتها و کارایی خاص خود را دارد. برای مثال، از مدل جعبهای در مواردی که افراد عادی بسیاری در اطراف تابلو تردد دارند استفاده میشود تا از خطر برق گرفتگی به دور باشند.
جنس تابلو برق
شاید فکر کنید که جنس و ظاهر تابلو برق آنچنان اهمیتی ندارد، اما اهمیت این مورد بیشتر از سایر موارد است! یکی از اهداف اصلی استفاده از تابلو برق، حفاظت از جان اطرافیان از خطر برق گرفتگی میباشد که این مورد کاملا به بدنه و جنس تابلو برق بستی دارد. همچنین کیفیت جنس تابلو برق و نوع بدنه، طول عمر تابلو برق و خرابی آن را تعیین میکند.
جنسهای معمولی که در استفاده میشوند، شامل فلزی، استیل، آلومینیومی، پلاستیکی، چوبی و… میشوند که عمده تفاوت آنها در قیمت و امنیت آنها در برابر خطرات میباشد.
یکی از نکات مهم درباره بدنه تابلوها، کشویی بودن آنهاست. بصورت معمول اگر قرار باشد که به غیر از افراد مسئول تابلو برق، افراد عادی نیز در آن محل تردد داشته باشند، پیشنهاد میشود که تابلوی برق کشویی سفارش دهید تا فرد مسئول پس از انجام کار خود، آن را ببندد و تابلو در دسترس تمامی افراد نباشد.